این سه رفتار را اگر در خود میبینید باید به شکل جدی به تغییر نگرش خود فکر کنید. اگر هم آدمهایی اطراف شما هستند که اینگونه رفتار میکنند احتمالا در ارتباط با آنها اذیت میشوید و مجبور به بازنگری در سطح روابط خود خواهید بود:
دلیلتراش
دلیلتراشها مسائل خود را حل نمیکنند و از آنها فرار میکنند. دلیلتراشها برای محق جلوه دادن خود سعی میکنند نظر طرف مقابل را جلب کنند و از او برای مجموعه دلایلی که میآورند تاییدیه بگیرند. معمولا گفتگو کردن با این افراد سخت و ملالآور است چون صرفا گفتگو تا زمان نظر موافق دادن ادامه دارد و معمولا نظر مخالف را نمیپذیرند و حتی قهر میکنند. به این دسته از افراد نمیتوان گفت مشکل از تو است چون سعی میکنند جماعتی را همراه خود کنند. روابط این افراد طبیعتا تا زمانی ادامه دارد که برای دلیلتراشیهایشان به آنها حق بدهید.
قربانی
قربانی خود را محق بدبختی در زمان حال میداند چون در گذشته اتفاقی برایش افتاده که موقعیتهای مطلوب فعلی را از او گرفته. قربانی همواره لیستی از افراد و وقایع دارد که در گفتگوهایش به آنها اشاره میکند و آنها را مسبب بدبختی خود میداند. قربانیها معمولا میگویند، پدرم، مادرم، دوستم، شریکم، مملکت و ... و در همه این موارد خطایی جستجو میکند که مانع پیشرفت او شده. این گروه از افراد مسئولیتپذیر نیستند و نمیخواهند نقش خود را در شکلگیری سرنوشت ببینند. همراهی و ارتباط با این افراد مشکل است چرا که همواره انگشت اشارهشان به سمت دیگران و شرایط بیرونی نشانه رفته است.
چمداندار
چمداندار کسی است که در مشکلات مدام لبخند میزند و به کسی خورده نمیگیرد. در برخورد با خطاها میگوید بخشیده است اما در واقع اینطور نیست. از این افراد باید ترسید. این گروه چمدانهایی دارند که خطاهای دیگران را در آنها نگهداری میکنند و در بدترین زمان ممکن تمام دلخوریهای گذشته را وسط میکشند. این گروه از افراد معمولا زمانی چنین اقدامی میکنند که احساس عدم امنیت به آنها دست بدهد. در واقع وقتی خودشان دچار خطایی میشوند برای فرار از این خطا، چمدان خود را باز میکنند و شروع به پرتاب کردن هر آنچه در چمدان از گذشته داشتهاند. این گروه از افراد معمولا میگویند: چطور خود تو فلان کار را کردی؟ یادته یه روزی رفته بودیم فلان جا و من چیزی به تو نگفتم و ...
با این گروه از افراد معمولا نمیتوان مسئلهای را حل کرد چراکه هر آنچه که شما بگویید حتما در جوابش چیزی خواهند داشت و خیلی سریع میتوانند دکمههای عصبیشدن طرف مقابل را بزنند و به محض شروع عصبانیت آنها چمدانشان را با موارد جدیدی پر میکنند که در آینده به کارشان میآید.
رفتارهای خود را در گذشته بررسی کنید و ببینید آیا شما هم در این دستهبندیها قرار گرفتهاید؟ اگر پاسخ مثبت است، فکر میکنید چطور میتوانید تغییر نگرش داشته باشید و روابط سالمتری بسازید؟