توی جلسات مشاوره که دارم یک مشکل همیشگی به چشم میخوره و اون هم اینه که در انتخاب رشته دانشگاهی همه نوع معیاری لحاظ شده غیر از توانایی و علاقه شخص. به همین دلیل تعداد زیادی از دانشجویان تازه وسط راه متوجه میشوند که اصلا به رشتهای که در آن تحصیل میکنند علاقهای ندارند. در این مرحله متاسفانه دانشجو دچار سردرگمی میشود چرا که خود را در شرایطی میبیند که نه را پس دارد و نه پیش. اگر تحصیل را متوقف کند تکلیف هزینههای انجام شده چه میشود؟ تکلیف بدون مدرک دانشگاهی ماندن و احتمال عدم پذیرش او در آینده برای کار چه میشود؟ آیا اگر تغییر رشته بدهد و دوباره رشته جدیدی را شروع کند میتواند موفق بشود یا نه؟
تمام موارد به این شکل بهدلیل اجبارهای خانوادگی، بهدلیل مشخصا ترس نداشتن حداقل لیسانس (که یک عامل اجتماعی است)، به دلیل تبدیل شدن ورود به دانشگاه بهعنوان هدف بزرگ، امکانات موجود در محیطهای جغرافیایی، فرهنگ منطقهای و مواردی از این دست دچار اشتباه در انتخاب رشته تحصیلی شدهاند. برای درک بهتر این موضوع به سه نمونه از مشاورهها توجه کنید:
1- خانم 22 ساله فارغالتحصیل کاردانی کودک یاری. در نزدیکی محل سکونت این خانم مدرسهی فنیحرفهای بوده که این رشته را ارائه میداده. ایشان با مراجعه به مدرسه و تحت تاثیر حرفهای مشاور که ظاهرا به هرقیمتی سعی در جذب دانش آموز بوده وارد این رشته شده و بعد از اتمام کاردانی به این نتیجه رسیده که به هیچعنوان توان کار با کودکان را ندارد. (شرایط محیطی)
2- آقا 20 ساله دانشجوی رشته برق. علاقه او بصورت جدی در فعالیتهای هنری است و به سختی دانشگاه میرود، اما تحت تاثیر توصیههای خانواده برای مهندس شدن و پیدا کردن شغل آبرومند است. این شخص دچار تناقض شده که آیا میتواند در این رشته به نتیجهای برسد یا نه؟ اگر به سمت فعالیتهای هنری حرکت کند دچار چه شرایطی خواهد شد؟ (اجبارها و باورهای خانوادگی)
3- آقا 40 ساله مهندس مکانیک. ایشان علیرغم اینکه در زمینه کامپیوتر کار میکرده و به فعالیتهای ورزشی علاقهمند بوده تحت فشارهای خانوادگی برای گرفتن مدرک وارد دانشگاه در رشته مکانیک میشود. در حال حاضر از کار خود راضی نیست اما ترجیح میدهد در همین شرایط بهترین بهرهبرداری را داشته باشد چون راه برگشتی وجود ندارد. (اجبارها و باورهای خانوادگی)
اگر پدر و مادر هستید برای انتخاب رشته فرزندان بیشتر تامل کنید. الزاما باورهای شما درست نیستند! اگر قصد انتخاب رشته دارید سعی کنید به علاقهها و تواناییهای خود فکر کنید تا چند سال از عمرتان تلف نشود.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
می توانید مشترک فید مطالب این بلاگ بشوید و یا در توییتر من را دنبال کنید.
آیا میدانید در چه کاری بیشترین میزان موفقیت را کسب خواهید کرد؟ مشاوره شغلی به شما کمک خواهد کرد که به تواناییهای خود آگاه شوید.
اگر قرار باشد تخصص و دانش شما محصول شما باشد، چطور آن را عرضه میکنید؟ آیا شما در جامعه کاری خود شناخته شده و صاحب اعتبار هستید؟