مدیریت آشفتگی فکری

حتما زمان‌هایی را تجربه کرده‌اید که دچار آشفتگی فکری می‌شوید. مخصوصا اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که کارهای زیادی را باید انجام بدهید، آشفتگی ذهنی بیشتر شما را تهدید می‌کند. در چنین شرایطی میزان کارایی به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. کارها را نمی‌توانید درست انجام بدهید، تمرکزتان از بین می‌رود و دچار حس نارضایتی و گیر افتادن در موقعیتی غیر قابل مدیریت می‌شوید. در چنین شرایطی چه کاری باید انجام بدهید؟

پیشنهاد اولم این هست که مکان فیزیکی خود را تغییر دهید. اگر در محل کار خود هستید، از پشت میز خود بلند بشوید و در محل دیگری بنشینید. یا حتی اگر امکان دارد از محل کار خود خارج شوید. رفتن به موقعیت فیزیکی که به شما آرامش می‌دهد، می‌تواند بسیار مفید باشد. پس بهتر از همین حالا دقت کنید که در چه مکان‌هایی بیشتر احساس آرامش می‌کنید. ممکن است عده‌ای در فضاهای عمومی بیشتر احساس آرامش کنند و عده‌ای هم بخواهند تنها در یک اتاق باشند. دانستن جای آرام خود می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد.

پس از قرار گرفتن در فضای دلخواه خود، موقع آن است که ابزار خود را بیرون بیاوید. این ابزار می‌تواند کاغذ و خودکار، تبلت، موبایل یا لپ‌تاپ شما باشد. ابزاری را انتخاب کنید که با آن راحت هستید و البته بتوانید به‌وسیله آن نقشه ذهنی ترسیم کنید. اگر از تبلت، موبایل یا لپ‌تاپ استفاده می‌کنید، حتما روی آن‌ها ابزار مناسب برای کشیدن نقشه ذهنی داشته باشید.

عنوان نقشه ذهنی خود را می‌توانید بگذارید “کارهای من” یا هرچه که ترجیح می‌دهید. سپس در یک زمان 15 تا 20 دقیقه به همه کارهایی که ذهن شما را مشغول کرده بدون هیچ فیلتری فکر کنید و شروع کنید آن‌ها را به شکل شاخه‌های مختلف به نقشه‌ ذهنی خود اضافه کنید. اضافه کردن شاخه‌ها را آنقدر ادامه بدهید تا ذهن شما خالی شود و دیگر موضوعی برای اضافه کردن باقی نماند. همانطور که اشاره کردم معمولا در زمانی حدود 15 تا 20 دقیقه ذهن شما خالی می‌شود.

بعد از کشیدن شاخه‌های اصلی نقشه ذهنی خود را مرور کنید و دسته‌بندی‌های لازم را انجام دهید. ممکن است بعضی شاخه‌ها زیر مجموعه شاخه دیگری باشند. حتی ممکن است در مورد تعدادی از شاخه‌ها به این نتیجه برسید که باید حذفشان کنید. بنابراین دسته‌بندی و فیلتر کردن تفکراتتان باید در این مرحله اتفاق بیافتد. در این مرحله به فعالیت‌های زیر مجموعه هر شاخه اصلی فکر کنید و زیر شاخه‌ها – کارهایی که برای پیشبرد کار اصلی – لازم است را اضافه کنید. این مرحله را هم مشابه مرحله قبل آنقدر ادامه دهید تا دیگر نکته‌ای به ذهنتان نرسد.

در این مرحله شما نقشه‌ای از همه آنچه که ذهنتان را مشغول کرده دارید. حالا راحت‌تر می‌توانید اولویت‌ها را تشخیص بدهید. می‌توانید حدود زمانی انجام هرکار را مشخص کنید و برنام‌ریزی بهتری انجام بدهید. طبیعی است که استفاده از چنین روش‌هایی ممکن است در دفعات اول خروجی باکیفیتی نداشته باشد. اما درست مثل شروع نواختن یک ساز، با تمرین بیشتر، مهارت شما در مدیریت آشفتگی‌های ذهنی افزایش پیدا می‌کند.

——————————————————————————————————————————————————

این مطلب در وبلاگ thecoach.ir منتشر شده است. شما می‌توانید مشترک خورا ک این بلاگ شوید.

بر مبنای استعدادها و توانایی‌های خود کار و زندگی کنید. کارگاه شناخت توانایی‌ها.

من را در توییتر و گوگل+ دنبال کنید.

نمایش 19 دیدگاه
  • نگاری
    پاسخ

    سلام
    من یکی از طرفدارهای وبلاگت هستم. برای مطلب خوب امروزت ممنون. ابزارهای mind mapping که بشه روی آیپاد و آیفون نصب کرد رو هم اگر بررسی و معرفی کنی خیلی خوب می شه .
    اگر به این موضوع علاقمندی من هم می تونم وقت بذارم برای تهییه این مطلب 😉

  • امیر مهرانی
    پاسخ

    @نگاری سلام. ممنون. پیشنهاد خیلی عالیه. بهتون ایمیل می‌زنم.

  • شهرام
    پاسخ

    ممنون…مطلب فوق العاده ساده و در عین حال کاربردی بود…

  • شاهین شاکری
    پاسخ

    مثل همیشه عالی بود …
    ممنون

  • رضا.ب
    پاسخ

    ذهن آشفته خیلی از پتانسیل‌هارو نمیتونه بلفعل کنه. ولی اینی که شما اشاره کردی، واقعا کمک میکنه. ممنون از نوشته‌هاتون که همیشه ازش انرژی میگیرم.

  • میثم
    پاسخ

    عالی بود ، متشکرم

  • مهرداد جوان
    پاسخ

    سلام. ديري است مطالب سايت شما را شخم ميزنم! مطالب جالب توجهي است بخصوص در دو مورد تجربه ام با آموزه هاي شما يکسان بود يکي همين مطلب که من از CONCEPTDRAW MIND MAP استفاده ميکنم و چيز فوق العاده اي است و دوم مطلب “۷ ابزار غیرکامپیوتری که کارایی شما را افزایش می‌دهد ” که منهم مطلبي را دارم به اسم “ابزار زدگي” و فکر ميکنم بسياري اوقات استفاده هاي بجا از وسايل و ابزاري که بظاهر امروز پيش پا افتاده هستند، بهتر از ابزار پيشرفته کامپيوتري به ما استفاده ميرسانند!

  • حق پرست
    پاسخ

    سلام جالب بود. بطور كلي تغيير حالت بدن نيز به تغيير حالت روحي مي كند و كشيدن نقشه ذهني نيز مي تواند نظم را به ذهن انسان باز گرداند

  • فرید
    پاسخ

    دقیقا افتاد جایی که باید میوفتاد
    خیلی ممنونم، الان ۴ روزه حس بهتری دارم و این به خاطر یاد آوری شما از این تکنیک بود برای من 😉

  • narcissus
    پاسخ

    واقعا مطلب مفیدی برای من بود. نقشه ذهنی واقعا برای ساده کردن مسائل به درد میخوره.

  • محمود
    پاسخ

    ممنون از مطلب خیلی مفیدی که شرح دادی.واقعا بعضی وقتها انقدر سرمون شلوغه که نمیدونیم چکار کنیم و اینجاست با خالی کردن ذهن و اولویت بندی کارها میتونیم به کارامون سروسامان بدهیم.

  • احمد محمدی
    پاسخ

    در همین زمینه:
    ۵ نرم‌افزار برتر برای سازمان‌دهی و بیان مطالب (Mind Mapping)

    http://www.tafreevar.com/302/5-best-mind-mapping-software

  • مهسا
    پاسخ

    جالب بود 🙂 فقط یادم میاد یک بار که تو پیاده سازی یه ماژول اوراکل بودیم و کاراهای شیرپوینتی هم بهشه اضاقه شده بود نقظه ذهنی من یه جورایی بیشتر استرس بهم رسوند چون واقعا تعداد کارها و مسئولیت ها زساد بود ولی برای موارد کمتر بسیار توصیه می کنم

  • ندا هاشمی
    پاسخ

    جالب و کاربردی بود
    زیاد مرسی

  • بهرنگ بینش
    پاسخ

    با سلام
    میخواستم بدونم همین دو عکسی که گذاشته شده ، با چه نرم افزاری تهیه شده
    برای نقشه ذهنی چه نرم افزار سرراست و راحتی وجود داره که به جای درگیر شدن با نرم افزار، آدم با افکارش درگیر بشه
    البته ترجیح میدم که کار به زد و خورد نکشه ولی بعضی وقتها ، بعضی از افکار رو باید زد و له و لورده کرد نامردها رو
    😛
    متشکر

  • امیر مهرانی
    پاسخ

    @بهرنگ بینش با برنامه Simple Node روی iPad اما خودتون رو درگیر ابزار نکنید. خودکار و کاغذ هم همون کار رو می‌کنه.

  • بهرنگ بینش
    پاسخ

    @امیر مهرانی
    با تشکر از شما
    برنامه ای برای ویندوز اگه معرفی بفرمایید، ممنون میشم
    با تشکر فراوان

  • بهرنگ بینش
    پاسخ

    @امیر مهرانی
    با تشکر از شما
    برنامه ای برای ویندوز اگه معرفی بفرمایید، ممنون میشم
    با تشکر فراوان

  • goldtoos
    پاسخ

    سلام
    آموزش ویدئویی نرم افزار مایندمپر، هم اکنون در آدرس زیر قابل دسترس است:
    http://ketabpardazan.com/new/?p=25303

یک نظر بدهید