برای مدیریت زمان و فعالیتها روشها، تکنیکها و ابزارهای مختلفی وجود دارد. در این مطلب سه تکنیک پرطرفدار را معرفی میکنم.
1- Getting Things Done یا GTD
شاید بتوان گفت GTD مشهورترین تکنیک مدیریت زمان در دنیا باشد. این تکنیک توسط David Allen پایهگذاری شد. ایده اصلی این تکنیک استفاده براین مبناست که شخص ابتدا باید کارها را از ذهن خود خارج کند و آنها را ثبت کند. با این کار ذهن از یادآوری اینکه چه کارهایی را باید انجام دهد رها میشود و میتواند روی کارهای ثبت شده تمرکز کند.
در روشهای سنتی مدیریت زمان، همه مفاهیم حول محور اولویت بندی میگذرد. اما در روش GTD برای انجام کارها یک فرآیند مشخص تعریف میشود و طبق این فرآیند کارها یک به یک انجام میشوند. GTD بر مبنای ساده سازی مکانیزم ثبت، کنترل و دریافت تمام اطلاعاتی است که برای انجام یک کار لازم است. در مورد GTD نرمافزارهای زیادی هم برای کامپیوترهای شخصی و هم برای موبایلها هوشمند طراحی شده که استفاده از آنها میتواند مفید باشد. درباره GTD جزییات زیادی وجود دارد که به مرور در این باره خواهم نوشت. سایت David Allen در این مورد اطلاعات زیادی دارد.
2- تکنیک گوجهفرنگی یا Pomodoro
این تکنیک یک روش ایتالیایی است که میتونه به اندازه پیتزاهای ایتالیایی جالب توجه باشه. این روش توسط Francesco Cirillo ابداع شده و برمبنای مفهوم Time Boxing شکل گرفته. در مورد Time Boxing قبلا در این مطلب توضیح دادهام. یادگرفتن این تکنیک زمان زیادی نمیبره و خیلی ساده قابل یادگیری است. در این روش شما یک تایمر در اختیار دارید و انجام کار را به محدودههای 25 دقیقهای تقسیم میکنید. به هرکدام از این محدودهها یک گوجه فرنگی یا یک Pomodoro میگویند. بین هر 25 دقیقه 3 تا 5 دقیقه زمان استراحت قرار دارد و بعد گوجه فرنگی بعدی شروع میشود. این روش برای افرادی که دچار اختلال تمرکزی هستند میتواند مفید باشد. در سایت تکنیک گوجهفرنگی دستورالعملهای این تکنیک قرار دارد.
3- تکنیک تمرکز فرانکلین کاوی
در مورد این روش خیلی قبلتر در مطالب اولویت بندی فعالیتها و ماتریس مدیریت زمان توضیح داده بودم. این روش بر مبنای اولویت بندی کارها تشکیل شده. به این شکل که کارها را در یک ماتریس براساس اینکه چقدر باید سریع انجام شوند طبقهبندی میشوند. این روش استفان کاوی پایهریزی شده و به این دلیل با نام فرانکلین کاوری شناخته میشود که این تکنیک توسط شرکت فرانکلین کوئست برای عرضه خریداری شد. تاکنون بیش از دو میلیون نفر در دنیا از این روش استفاده کردهاند. در این روش هدف این است که با مشخص کردن کارهای کم اهمیتتر بیشتر بر روی فعالیتهایی تمرکز کرد که انجام آنها ارزش بالایی دارد. سایت فرانکلین کاوی.
با سلام
تكنيك سوم متعلق به استفان كاوي است نه فرانكلين كه پسر وي است . اين تكنيك اولين بار در كتاب Fist Things first ارائه شد.
تکنیک پامودورو رو تازه باهاش آشنا شدم، و قصد دارم برای مدتی ازش استفاده کنم، تا ببینم چقدر به من کمک میکنه. از نظر ایده جالب و ساده هست.
در ضمن، کامن بالایی (Haghparast) تایید میشه.
@Haghparast
@شاهین آزاد
ممنون از اینکه به اشتباه اشاره کردید. درسته این تکنیک توسط استفان کاوی ایجاد شده اما در حال حاضر با عنوان فرانکلین کاوی شناخته میشه. دلیلش رو در متن اصلاح کردم و نوشتم. به سایت فرانکلین کاوی هم میتونید سری بزنید.
ممنون ، مطلب مفیدی هست
* دیگه معرفی کتاب ندارید، چرا؟
@roho برای هفته آینده حتما خواهم داشت.
سلام برای کارهای مهم ولی غیر فوری با توجه به ماتریس مدیریت زمان از جه استراتزی باید بهره جست؟
@مهرنوش این گروه کارها معمولا کارهایی هستند که به برنامهریزی بلند مدت نیاز دارند. به همین دلیل بهتره اگر برنامهریزی می کنید تاریخ خاتمه کار رو مشخص کنید.
آقای مهرانی من برای اول هر کاری انگیزه بالایی دارم مثلا همین برنامه ریزی کارها یا یادگیری زبان انگلیسی اما تا شروع میکنم کم کم انگیزه م کم میشه و فقط یک روز یا دوروز انجام میدم باجدیت. اما بعد این انگیزه کمرنگ و سرد میشه. به قول بچه ها اول جوگیر میشم ولی بعدش … . باید چه کار کنم؟؟
مهدیه جان برای خیلیها این اتفاق میافته. شاید بیشتر این اتفاقها به این دلیل باشه که ما هدف اصلی مثلا از یادگیری زبان رو برای خودمون مشخص نمیکنیم. صرفا میخوایم زبان بخونیم. مسئله دوم هم اینه که اون موقع که جوگیر شدی تصمیم نگیر و مسئله سوم هم اینه که هربار سعی نکنی بهترین کار ممکن رو انجام بدی بلکه هربار سعی کنی فقط یکم از دفعه قبلت بهتر بشی.
27 دیماه 93 یک وبینار در رابطه با مدیریت زمان تحت عنوان “سامانه مدیریت زمان و کار Getting Things Done – GTD” برگزار میشه که اگر دوست داشتید میتونید با استفاده از لینک زیر اطلاعات بیشتر را دربارش مطالعه کنید:
http://goo.gl/f6W3pa
امیر مهرانی عزیز. بی نهایت بابت این مطلب عالی سپاسگذارم مخصوص روش گوجه
مطلبتون مختصر و مفید بود و خیلی کاربردی
ممنون ازتون
http://gooonia.ir/