مهدی عسگری فارغ التحصیل کارشناسی نرم افزار از دانشگاه پیام نور ابهر است. وی حدود 3 سال است که به فعالیت حرفه ای در زمینۀ امنیت نرم افزار و شبکه مشغول است. مهدی یکی از مدیران سایت برنامه نویس و نیز سردبیر مجلۀ برنامه نویس است. در حال حاضر بیشترین مشغولیت فکری و فعالیت های او ،حول محور تاسیس یک بیزینس نرم افزاری است.
در این پست به عنوان مهمان ، قصد دارم یک کتاب جدید در زمینۀ تجارت نرم افزار رو معرفی کنم. اگر به زمینه هایی مثل “تجارت نرم افزار” ، “کارآفرینی” ، “تاسیس و مدیریت شرکت ها نوپای نرم افزاری” و چنین مواردی علاقه داشته و کتاب های مشهور مرتبط رو خونده باشید ، حتما با اسم شرکت 37 Signals (شرکت مادر Ruby on Rails) و کتابشون به اسم “Getting Real” آشنا هستید (و همینطور وبلاگ مشهورشون Signal vs. Noise) ؛ اون ها در این کتاب در مورد ایجاد شرکت های نرم افزاری ، با استفاده از تجربۀ خودشون بحث می کنند.

کتاب Rework
اشتباه نکنید ، قرار نیست در مورد Getting Real صحبت کنم؛ امروز می خوام کتاب جدید این شرکت رو با اسم Rework به شما معرفی کنم. کتاب در مارس 2010 توسط انتشارات Crown Business منتشر شده و نویسندگانش Jason Fried و David Hansson هستند. 37 Signals به سادگی و مینیمال بودن معروفه و حرف ها و توصیه هاشون از جنس less is more هستن (به زودی متوجه منظورم می شید). تم اصلی کتاب Rework هم سادگی هست (کلا 288 صفحه دارد)
این کتاب بعضی از اصول و دیدگاه هایی رو که فکر می کردم در تجارت نرم افزار صدق می کنند (و قبلا هم در کتاب های دیگری خونده بودم) به چالش می کشه؛ Seth Godin (نویسندۀ کتاب های معروفی در زمینۀ تجارت به خصوصو “گاو بنفش”) در مورد هر دو کتاب این شرکت میگه “مسئولیت نادیده گرفتن این کتاب به عهدۀ خودتونه” ، ولی در مورد این کتاب میگه:
“این کتاب باعث میشه احساس ناراحتی بکنید… Jason و David تمام قانون ها رو شکسته و برنده شدند. این دو دوباره نشون دادند که راه معمول لزوما راه درست نیست. البته فقط اینو نمیگن ، بلکه بهش عمل می کنند… کتاب خیلی کوتاهه … در واقع بررسی من از کتاب ، اندازۀ فصل اولش شده!. نمی تونم تصور کنم چه بهانه ای برای نخریدن این کتاب برای تمام کسانی که باهاشون کار می کنید ، می تونید داشته باشید.”
حجم کوچک کتاب باعث میشه که به راحتی و خیلی سریع بتونید بخونیدش. من کتاب چاپی یا PDF رو نخوندم ، بلکه به کتاب صوتی (Audio book) اون که توسط Mike Chamberlain خونده شده (و بسیار هم عالی و قابل فهمه) گوش دادم؛ کلا 27 فایل mp3 بود که حدود 3 ساعت زمانشون هست (البته اگر مثل من اهل note برداشتن هستید ، وقت بیشتری براش در نظر بگیرید)
کتاب خودش رو زیاد جدی نمی گیره؛ در واقع وجود عباراتی مثل f..king در یک کتاب بیزینسی نرمال نیست. سبک نوشتاری هم طوریه که احساس می کنید مخاطب یک محاورۀ دوستانه هستید تا یک کتاب که به “تجارت” ربط داره. در ضمن نویسندگان مخالف کلمات “کارآفرینی” و “استارت آپ” هستند ، بلکه شرکت های تازه تاسیس رو “بیزینس” می نامند چون که عقیده دارن “بیزینس” ها بر خلاف “استارت آپ” ها از روز اول به سودآوری فکر می کنند. اون ها اعتقاد دارند بسیاری از روش های توصیه شدۀ موجود برای تجارت نرم افزار غلطه، و مثال هایی از شرکت 16 نفرۀ خودشون می یارن. در واقع با این کتاب به جنگ ایده های خشک و رسمی میرند (اگر مقالۀ معروف Richard Gabriel با عنوان Worse is Better رو خونده باشید ، روش های تبلیغ شده در این کتاب جزو دستۀ New Jersey هست تا MIT)
چند نمونه از سر فصل ها و جمله های مهم کتاب رو در اینجا می یارم تا بیشتر با حال و هوای کتاب آشنا بشید:
- شکست ، پیش زمینه ای برای موفقیت نیست.
- برنامه ریزی بلند مدت فقط یک فانتزیه (برنامه ریزی یعنی حدس زدن)
- از پول سرمایه گذار ها استفاده نکنید ، چون کنترل تجارتتون رو از دست می دید.
- روی هستۀ اصلی شرکت تمرکز کنید (به عنوان مثال در یک همبرگر فروشی، هسته “همبرگر” هست ، نه میز و صندلی و ظاهر مغازه و …)
- محصول شما ، محصولات جانبی نیز به ارمغان خواهد آورد (همین کتاب ، محصول جانبی شرکت ماست؛ما نویسنده نیستیم و از اول هم نمی خواستیم باشیم)
- جلسات ، بزرگ ترین عامل مزاحمت و از دست دادن کارایی هستند.
- به طور پیش فرض “نه” بگویید
- کم تر از اون چیزی که فکر می کنید ، نیاز دارید (پول ، کارمند ، زمان ، مکان …)
- همۀ شرکت ها مشتری دارند. شرکت های خوش شانس ، طرفدار دارند، اما خوش شانس ترین و موفق ترین شرکت ها ، “مخاطب” دارند.
- نصف هزینه ای که صرف تبلیغات می کنید ، پول دور ریختن است (معمولا کسی نمی داند کدام نصف)
- فروشنده های مواد مخدر ، می دانند چطور محصول را بفروشند. در واقع محصول خود را به خوبی می شناسند بنابراین اجازه می دهند مدتی رایگان باشد؛ آن ها می دانند که مدتی بعد با پول بر می گردید.
- بازاریابی یک دپارتمان نیست؛ هر کاری که هر کسی در شرکت انجام می دهد ، بازاریابی است. (هر وقت به تلفن جواب می دهید ، یا ایمیل می فرستید یا …)
- اگر یک پایه و بنیان برای موفقیت یک شبه وجود نداشته باشد ، به زودی محو خواهد شد.
- زمان مناسب برای استخدام وقتی است که به قدری کار هست، که به تنهایی از پس آن ها بر نمی آیید.
- رزومه ها بیشتر جوک هستند.
- مدارک دانشگاهی را فراموش کنید (بسیاری از افراد باهوش در کلاس های درس نمی درخشند)
- برنامه نویسان استثنایی و نینجا را فراموش کنید؛ به جای این که به فکر پر کردن اتاقی با برنامه نویسان استثنایی باشید، روی اتاق تمرکز کنید. مکانی بسازید که در آن احترام ، اختیار و اعتماد وجود داشته باشد. وقتی با برنامه نویسان مثل بچه رفتار می کنید ، محصول کارشان نیز مثل کار یک بچه خواهد بود.
- از محدود کردن دسترسی کارمندان به یوتیوب و فیسبوک چیزی عایدتان نخواهد شد. در واقع آن زمان از دست رفته ، صرفا با محدود کردن ، تبدیل به زمان مفید نخواهد شد.
نویسندگان در اغلب موارد ، از تجربۀ خودشون در عمل کردن به موارد بالا مثال می زنند. در بعضی جاها هم از شرکت های دیگر مثال آورده میشه. البته نمیشه ادعا کرد که هر اون چه که در این کتاب گفته میشه صددرصد درسته ، ولی حداقل این شرکت ادعا می کنه که با عمل کردن به این اصول ، به موفقیت فعلی خودش دست پیدا کرده. در ضمن بعضی از فصل های کتاب ، کپی ویرایش شده ای از پست های وبلاگشون هست.
به نظر من این کتاب یک کتاب انقلابی نیست که نظر شما رو در مورد تجارت نرم افزار و مدیریت یک شرکت نوپا رو دگرگون کنه، ولی بسیاری از مطالب اون آموزنده بوده و خواننده رو به فکر فرو می بره (میزان زیاد نوت هایی که از این کتاب برداشتم، موید این نکته است). اگر قصد ایجاد یک شرکت نرم افزاری رو دارید یا در حال حاضر یک شرکت نوپای نرم افزاری دارید این کتاب رو به لیست مطالعاتتون اضافه کنید.
سایت اصلی کتاب و مدخل آمازون را ببینید. (حدود 80 درصد کسانی که کتاب رو خریدن بهش 4 یا 5 ستاره دادن)
مهدی عسگری
——————————————————————————————————————————————
در قسمت بپرسید؟ می توانید سوالات خود را در زمینه مطالبی که در بلاگ می نویسم مطرح کنید تا درباره آنها مطلب بنویسم.
می توانید مشترک فید مطالب این بلاگ بشوید و یا در توییتر من را دنبال کنید.
در ووزلای فناوری می توانید من را دنبال کنید و از اخبار مربوط به Thecoach.ir مطلع شوید.
بلاگ سازمانی خود را ثبت کنید تا در Thecoach.ir به خوانندگان جدید معرفی شود.
خدماتی را که می توانم ارائه بدهم مطالعه کنید و در صورت نیاز با من تماس بگیرید.
-
[…] This post was mentioned on Twitter by Amir Mehrani, Maxoya. Maxoya said: Fwd: پست مهمان: برنامه ریزی بلند مدت فقط یک فانتزیه – http://feedproxy.google.com/~r/TheCoach/~3/kk6kH-SK-WU/ (via… http://ff.im/ozvQN […]
Leave a Comment
اول اینکه ممنون از معرفی کتاب. می خواستم بپرسم خوب چطوری تهیه کنیم؟
David heinemeier hansson بوجود آورنده روبی آن ریلز هست و من چون با این فریم ورک حرفه ای کار می کنم اونو بخاطر این کار همیشه تحسین می کنم.
از طرفی دیگه از درس هایی که از شرکت 37Signals یاد گرفتم این است که: فقط روی یک زمینه تمرکز کنیم. ممکنه ما بتونیم همه کارها را بهتر از بقیه انجام بدیم ولی بگذاریم دیگران کار خودشان را بکنند و ما نیز روی کار خودمان تمرکز کنیم.
به نظرم نکته های این کتاب رو باید هر روز جلو چشم داشت
@گرجی:
کتاب رو خب یا باید بخرید یا دانلود. من کتاب صوتیش رو دانلود کردم ، ولی ترجیح میدم در جای پابلیکی مثل اینجا لینک warez قرار ندم. با بنده تماس بگیرید ، لینک دانلود کتاب صوتی رو بهتون بدم. در مورد انجام یک کار باهاتون موافقم. توی کتاب هم بهش اشاره شده:
You just can’t do everything and do it well (at least not at the first version). It’s hard enough to do one thing right
راستی David Heinemeier Hansson یک لکچر داره در استانفورد (سری Entrepreneurial Thought Leader Lecture) که عنوانش Unlearn Your MBA هست. گفتم مطرح کنم شاید به درد خوانندگان بخوره. اینجا در مورد این که حتی سواد آکادمیک و دانشگاهی ممکنه سد راهتون بشه و این که تقریبا تاثیری در موفقیتش نداشته صحبت می کنه (البته گسترۀ بحث وسیع تر از این موضوع هست)
http://ecorner.stanford.edu/authorMaterialInfo.html?mid=2334
سلام
ممنون كه اين كتابها رو معرفي كرديد.
واقعن عالیه ممنون
منم فایل های صوتی شو دانلود کردم اما دوست دارم pdf اش رو هم داشته باشم .
“مقالۀ Philip Waler با عنوان Worse is Better” رو کجا می تونم پیدا کنم؟
دیروز هر چی گشتم نتونستم پیداش کنم
و همینطور اگر ممکن است یک توضیح خیلی کوتاه در مورد محتوای کتاب Getting Real و البته من فکر می کنم مفید باشد اگر حتی یک پصت کامل هم در این مورد بنویسید
@amirpaia:
اشتباه از من بود! اسم Richard Gabriel رو به اشتباه Philip Wadler نوشتم (به خاطر این که قبلا از هر دوشون زیاد مقاله خوندم و زمینه های کاری مشترکی دارن این دو نفر و من اسم این دو رو با هم قاطی کردم). معذرت میخوام (متن رو تصحیح خواهیم کرد)
این هم لینک: http://en.wikipedia.org/wiki/Worse_is_better
در مورد اون کتاب یا پست های دیگر برای معرفی کتاب: قول نمی تونم بدم، ولی اگر دوباره فرصتی شد حتما از این کار ها خواهم کرد.
ممنون، توضیحات جالبی درباره محتوای کتاب بود. ترجمه بخش هایی از کتاب هم که آورده شد، به نظرم سلیس و روان بود؛ فقط ایکاش به طور اجمالی به فصل های کتاب، هم پرداخته می شد؛ مثلا عنوان بعضی از فصل ها، توضیحاتی درباره آنها.
به طور کلی، از این بررسی لذت بردم.
موفق باشید
@مهدی
خیلی ممنون آقای عسگری
حتما در مورد این جملات در وبلاگ شون یا در خود کتاب بیشتر توضیح داده اند ، مثلا این جمله:
“جلسات ، بزرگ ترین عامل مزاحمت و از دست دادن کارایی هستند.”
فکر می کنم جای بحث داشته باشه، من فکر می کردم فقط در ایران جلسات فرمالیته هستند ولی مثل اینکه واقعا معضلی ایجاد می کنند (:
البته اگر جلسات نتوانند عامل هماهنگی باشند برقرار کردن هماهنگی در تیم هم مساله ای خواهد بود
در کل این کتاب زیاد جای بحث و بررسی دارد، و بی شک موارد آموزنده بسیار زیادی خواهد داشت
(ای کاش می توانستیم بخریم، 13$ بیشتر نیست اما هویت ایرانی به ما این امکان را نمی دهد! )
آقا من که تو ایرانم از کجا این کتاب رو گیر بیارم؟
حاضرم پول بدم بابتش.
اگه دوستی هست ایمیل بزنه بهم : p.g.meysam at gmail dot com
مرسی بابت معرفی.
@علی:
تذکرتون رو در مورد بررسی اجمالی فصول کتاب حتما به یاد می سپارم (شاید دلیل این که این کار رو نکردم ، بهش گوش دادم و نخوندمش؛ در واقع متن و فصل ها رو ندیدم!)
@amirpaia و @میثم: خریدش رو شاید بتونید از سایتایی مثل ایران بین یا آدینه بوک انجام بدید ، اگر کتاب صوتی رو خواستید هم خودش رو دارم هم لینکش رو می تونم بدم.
ممنون بابت معرفی. لطفاً لینک کتاب صوتی رو هم بگذارید!
@حسن:
قبلا هم عرض کردم، بهتره لینک های Warez و کرک در مکان هایی مثل اینجا قرار داده نشه (وجهۀ وبلاگ پایین تر می یاد). یک ایمیل بهم بزنید لینک ها رو براتون می فرستم.
موفق باشید
بابت معرفی موضوعی به این جذابی ممنون لطفاکتاب صوتی یا لینکش رو بفرستید.
@مهدی
سلام مهدی جان ، لطفا لینک دانلود کتاب رو بهم برسون . ممنون میشم
خیلی کتاب جالبی باید باشه . یکی از انتشارت خوب چاپش بکنه خوبه
سلام
از کا می تونم کتاب گاو بنفش رودانلود کنم؟
@ندا پیشنهاد میکنم کتابش رو بخرید. انتشارات فرا منتشر کرده.
سلام. به نکات چالش برانگیزی اشاره کردید. میشه لطف کنید و فایل مربوطه را برای من هم بفرستید.mh.zaeri@yahoo.com
اقا این کتاب تازه به دست من رسیده گه ترجمه نشده من قصد ترجمه دارم
سلام
ممنون از پست خوبتون
لطف كنين لينكو به اين ايميل بفرستيد
Sir.rahimi008@gmail.com
با سلام این کتاب و ترجمه اون رو میتونید از سایت زیر تهیه کنید
http://book110.sellfile.ir/