چه زمانی اظهار نظر کنیم؟

Dialogue - Pisarev Gennadiy - Amsterdam Art Gallery

همه ما در مورد موارد مختلفی اظهار نظر می‌کنیم. از تیپ و قیافه دوستانمون گرفته تا کارهایی که انجام می‌دهند. این خیلی طبیعی است که با دیدن یک کار، اثر یا یک رویداد هر کدام از ما نظرات خودمان را داشته باشیم. به‌[خصوص نقدهای خودمان را. اما اظهار نظر کردن یا صحبت کردن در مورد موضوعی چارچوب و قاعده‌ای داره که با آگاهی به آنها می‌توانیم گفتگو و ارتباط موثری رو برقرار کنیم. البته این موضوع‌ها و نکات در مباحث ارتباطات و مذاکرات موثر قطعا به‌خوبی پوشش داده می‌شه و حتما نکات طبقه‌بندی شده‌ای برای آن وجود دارد. مواردی که من در زیر آورده‌ام صرفا تجربیات خودم است. برای درک بهتر فرض کنید که یکی از دوستان شما لباس تازه‌ای خریده و شما او را با این لباس تازه می‌بینید.

یک: اظهار نظر باید شنیده شود و برای شنیده شدن اظهار نظر باید درخواست وجود داشته باشد. اگر کسی از ما درخواست اظهار نظر درباره موضوع مشخصی را نکرده، بهتر است چیزی نگوییم چون در این حالت یا حرفمان شنیده نمی‌شود یا باعث بروز دلخوری و سوتفاهم می‌شود. خیلی وقت‌ها با این موضوع روبرو می‌شوم که کسانی که خودشان اظهار نظر می‌کنند حتی بیشتر دچار ناراحتی می‌شوند که چرا دیگران به حرف‌های آنها توجه نمی‌کنند. دلیل واضح است. کسی درخواست اظهار نظر نکرده است. شما دوستتان را می‌بینید و به‌نظرتان می‌آید که لباس جدید ایراد‌هایی دارد. دوست شما درخواستی برای اظهار نظر نکرده و اگر شما ایرادها را به او بگویید چه اتفاقی می‌افتد؟

دو: بهتر است همواره بر اصل ماجرا تمرکز کنیم نه حواشی آن. در خیلی از مواقع موضوع یک چیز است و حرف‌های ما چیز دیگر. بد نیست که قبل از اظهار نظر به این فکر کنیم که قرار است این حرف را بزنم که چه اتفاقی بیافتد؟ قرار است که از گفتن این حرف چه نتیجه‌ای حاصل شود؟ آیا حرف می‌زنم که چیزی گفته باشم یا واقعا نکته‌ای به‌نظرم رسیده که می‌تواند تاثیرگذار باشد؟ دوست شما راجع به این می‌پرسد که لباسش برای یک مراسم رسمی مناسب است یا نه اما شما درباره سطح سلیقه او صحبت می‌کنید.

سه: ممکن است برای اظهار نظر درخواستی وجود نداشته باشد اما شما نکته‌ای را بخواهید بگویید که به‌نظرتان مهم است. می‌توانید موضوع را به طرف مقابل اعلام کنید و برای گفتن نظر خود اجازه بگیرید. مثلا با این جمله: “می‌تونم درباره فلان موضوع نکته‌ای رو بگم؟” در بیشتر مواقع شما برای ارائه نظر خود جواب منفی نخواهید شنید و حرف شما نیز به‌شکلی موثر شنیده خواهد شد. شما در مورد رنگ لباس برای مراسم رسمی نظری دارید و دوست شما درخواستی برای شنیدن نظر نکرده. شما می‌توانید بگویید: “یک نکته‌ای راجع به رنگ لباس به‌نظرم میاد می‌تونم بهت بگم؟” و بعد از شنیدن پاسخ مثبت می‌توانید بگویید: “به‌ نظرم اگر رنگ لباست تیره‌تر بود برای مراسمی که گفتی می‌تونست مناسب‌تر باشه”

به اصطلاح این سبک گفتگو کار خواهد کرد و به‌جای این‌که صرفا حرفی را زده باشیم که تاثیر مثبتی که ندارد هیچ، تاثیر منفی هم داشته باشد می‌توانیم فضایی سازنده ایجاد کنیم.

——————————————————————————————————————————————————

این مطلب در وبلاگ thecoach.ir منتشر شده است. شما می‌توانید مشترک خورا ک این بلاگ شوید.

برای آگاهی از زمان ثبت‌نام دوره شناخت توانایی‌ها صفحه کاربامیل در فیس‌بوک را لایک کنید یا در  خبرنامه آموزشی عضو شوید.

من را در توییتر و گوگل+ دنبال کنید.

نمایش 6 دیدگاه
  • پاسخ

    به نکته خوبی اشاره کردید

    گاه برخی از ما فراموش می کنیم و گاه نمی دانیم.

    ممنون

  • میرتوحید
    پاسخ

    موافقم.

  • نیما
    پاسخ

    به عنوان کسی که دوم دبیرستان ها هست باید بگم این حرف ها توش جایی نداره متاسفانه و من با مساله اظهار نظر خیلی مشکل دارم 😐

  • ehsan
    پاسخ

    واقعا نکات خوبی بود
    ممنون

  • nima
    پاسخ

    نکاتی ملموس و ریزبینانه بود و خیلی کاربردی ممنون

  • آرش
    پاسخ

    خیلی خوب بود مرسی

یک نظر بدهید