سبک رهبری شما چیست؟

بر اساس تحقیقات موسسه گالوپ بر روی رهبران سازمانی، چهار سبک و دامنه رهبری برای افراد تعیین شده که ناشی از خصلت‌ها و ویژگی‌های شخصی هرکدام از ما می‌تواند باشد. سبک‌های رهبری را در دوره رهبری سازمانی و در بخش رهبری برخود، توسط آزمون شناخت توانایی‌ها مشخص خواهیم کرد و شرکت‌کنندگان در دوره در مورد الگوی رهبری خود که ناشی از شخصیت شکل‌گرفته‌شان در طول زندگی است مطلع خواهند شد.

آگاهی از سبک‌‌های رهبری کمک می‌کند تا شما بدانید بیشتر در هدایت کردن افراد چه رویکردی دارید، چگونه با مسائل روبرو می‌شوید و بیشتر چه نقشی را در سازمان مناسب است که برعهده بگیرید. این چهار سبک شامل رهبران اجرایی، رهبران اثرگذار، رهبران ارتباطی و رهبران استراتژیک است.

رهبران اجرایی

این گروه از رهبران سازمانی می‌دانند که چطور به نتایج دست پیدا کنند. آنها می‌دانند که چطور راه‌کارها را پیاده‌سازی کنند و می‌توانند برای دستیابی به نتایج به‌شکلی خستگی ناپذیر کار کنند. این گروه به‌خوبی می‌توانند ایده‌ها را دریافت کنند و آنها را به نتیجه تبدیل نمایند. معمولا این گروه می‌توانند به‌خوبی برنامه‌ریزی کنند، قدرت تمرکز بالایی دارند، منظم و مسئولیت‌پذیر هستند و به شفاف بودن اهداف پایبند می‌باشند.

رهبران اثرگذار

این گروه از رهبران معمولا افرادی هستند که می‌توانند مخاطبان و دنبال‌کنندگان زیادی داشته باشند. آنها می‌توانند به‌خوبی ایده‌های کاری را در تیم و خارج از تیم برای مخاطبان بیرونی جاری کنند. سخنورهای خوبی هستند و به نمایش کارشان اهمیت بالایی می‌دهند. دامنه روابط این نوع از رهبران معمولا گسترده است. فرمانده‌های خوبی هستند، در رقابت معمولا بازنده نمی‌شوند، کیفیت‌گرا هستند و به‌خوبی می‌توانند قابلیت‌های خود و افراد را ببینند. این گروه، رهبرانی هستند که معمولا بسیار زیاد اعضای تیم خود را ستایش می‌کنند.

رهبران ارتباطی

این گروه از رهبران روابط تیم‌ها را به‌خوبی مدیریت می‌‌کنند و معمولا می‌توانند همبستگی بالایی در تیم‌ها ایجاد کنند. آنها به‌خوبی افراد را کنار هم قرار می‌دهند و اعتمادسازی می‌کنند. به رشد تک‌تک افراد در تیم اهمیت می‌دهند، به‌خوبی همدلی می‌کنند، می‌توانند تعادل مناسبی را تیم‌ها ایجاد کنند، مثبت‌نگر هستند و در مقابل شرایط پیچیده منعطف. این گروه از رهبران قابلیت مرشدی و مربی‌گری خوبی دارند. برقراری روابط موثر با اعضای تیم یا سازمان رویکرد آنها برای پیشبرد کارهاست.

رهبران استراتژیک

این گروه از رهبران نگاهی به آینده دارند. آنها می‌توانند با جمع‌آوری و تحلیل اطلاعات به اعضای تیم کمک کنند تا همواره تصمیم‌های بهتر و موثرتری بگیرند. این رهبران در طرح برنامه‌های کلی و سیاست‌گذاری‌های سازمان بسیار موفقند و می‌توانند برنامه‌ریزی خوبی برای برنامه‌های آینده‌ی سازمان داشته باشند. معمولا ایده‌پردازهای خوبی هستند، تحلیل‌گرند، روند‌های اتفاقات گذشته‌ی سازمان را به‌خوبی کشف می‌کنند، قدرت یادگیری و حل مسئله‌ی بالایی دارند.

کدام سبک رهبری برای چه نقشی از سازمان مناسب است؟

شاید بعد از دانستن سبک‌های رهبری مهمترین سوالی که باید به آن پاسخ داد اینست که چه‌کسی در چه نقشی فعالیت کند. شاید جواب این پرسش در تحقیقات علمی چندان شفاف و مشخص نشده باشد که طبیعی است. به این‌دلیل که معمولا پیچیدگی‌های شخصیتی انسان را نمی‌توان در قانون‌های تغییر ناپذیر تعریف کرد. اما به‌تجربه می‌توانم بگویم که معمولا کدام سبک رهبری برای چه نقش‌های سازمانی مناسب است.

رهبران اجرایی معمولا در فعالیت‌های عملیاتی سازمان، در خطوط تولید، استقرار سیستم‌ها و راهبری پروژه‌ها می‌توانند عملکرد خوبی داشته باشند.

رهبران اثرگذار شاید بیشتر مناسب نقش‌هایی مثل بازاریابی، فروش، امور مشتریان و روابط عمومی باشند. جایی‌که قرار است نمایش بیرونی شرکت به بهترین شکل ارائه گردد.

رهبران ارتباطی در نقش‌هایی مثل امور مشتریان، روابط عمومی و منابع انسانی می‌توانند عملکرد فوق‌العاده‌ای داشته باشند.

رهبران استراتژیک مشخصا می‌توانند در سطح ارشد سازمان و در برنامه‌ریزی‌ها و هدف گذاری‌های کلی فعالیت کنند.

باید توجه داشت که موارد نوشته شده صرفا مثال است و من در نمونه‌های مختلفی با این موضوع روبرو شده‌ام که رهبران استراتژیک در پست‌های دیگری هم بوده‌اند. مثلا اگر یک رهبر استراتژیک مسئولیت تولید یک مجموعه را برعهده داشته باشد، نگاهش بیشتر کلی است و بیشتر به طراحی محصولات و شناسایی نیازهای آینده فکر می‌کند. یا یک رهبری ارتباطی در نقش فروش می‌تواند روابط محکمی با مشتریان برقرار کند.

شما فکر می‌کنید چه سبک رهبری دارید؟

اگر علاقه‌مند به دوره رهبری سازمان با رویکرد Appreciative Leadership هستید، از طریق این لینک اطلاعات بیشتر را دریافت کنید.

نمایش 2 دیدگاه
  • میثم
    پاسخ

    متن جالبی بود
    جناب مهرانی؛ خیلی خوب میشه اگر نظر شما (تجربه ی استفاده ی شما ) از MBTI را در سایتتون بخونیم.

    • امیر مهرانی
      پاسخ

      سلام میثم جان MBTI ابزار تخصصی من نیست و شاید چندان توضیحاتم در موردش کامل نباشه. اما در فرصت مناسب در مورد آزمون‌ها حتما می‌نویسم.

یک نظر بدهید